LatestNews

  • Mąka z cieciorki

    Mąka z cieciorki

    Mąka z cieciorki Bezglutenowe mąki. Produkty zbożowe zajmują ważne miejsce w diecie. Stanowią źródło węglowodanów, które są jednym z podstawowych składników odżywczych dla organizmu. Większość osób nie wyobraża śniadania czy kolacji bez pieczywa. Z kolei wśród dań obiadowych dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju pierogi, kluski oraz podawany na wiele sposobów makaron. Podstawowym składnikiem tych […]

  • Włoska pizza tylko z pizzerii?

    Włoska pizza tylko z pizzerii?

    Gastronomia, Tostery i opiekacze Nie ma chyba osoby na świecie, która by nie jadła albo chociaż nie skosztowała pizzy. Znana jest na całym świecie, również w Polsce. Jej początki w naszym kraju sięgają XVI wieku, wówczas podawana w formie okrągłego placka przyprawionego serem, mięsem i przyprawami. Była jednym z dań, które pojawiło się na królewskim […]

  • Wigilia jako symbol

    Wigilia jako symbol

    Wigilia jako symbol Gastronomia Święta Bożego Narodzenia zawsze kojarzą się z suto zastawionym stołem. Każdy wie, że według tradycji powinno być 12 potraw i większość gospodyń tego przestrzega. Dania nie mogą być jednak przypadkowe. Główną pozycję w naszym menu zajmują: karp, barszcz z uszkami, śledź, makowiec. Wybór tych potraw nie jest przypadkowy, ponieważ każda jest […]

  • Wakacje w gastronomii

    Wakacje w gastronomii

    Wakacje w gastronomii Gastronomia Wakacje już praktycznie nastały – w szkołach coraz mniej zajęć, a uczniowie jakby nieco nieobecni… Większość z nich pewnie myślami błądzi już po wybrzeżach mórz, leśnych obozowiskach i górskich kurortach. Jak wiadomo, nieodłącznym elementem wakacji są gotowe posiłki kupowane bezpośrednio w miejscu spędzania wolnego czasu. Tym samym, na plaży, w górach, […]

  • Taca czy wózek – oto jest pytanie

    Taca czy wózek – oto jest pytanie

    Gastronomia, Wózki i stoły Praca kelnera to odpowiedzialne zadanie w każdej gastronomii. Na człowieka spadnie każde niezadowolenie klienta, a nawet najmniejszy błąd może go kosztować spalenie się ze wstydu (co najmniej). Podstawowe atrybuty kelnera to oczywiście odpowiedni strój, notes i długopis oraz portfel. Obsługa musi jednak na czymś podawać danie. Na co się zdecydować? Podstawowe […]

  • Sezon na wrzesień

    Sezon na wrzesień

    Gastronomia Koniec wakacji to ostatni dzwonek, żeby cieszyć się potrawami, które już niebawem będziemy musieli zastąpić mrożonkami lub przetworami. To ostatnia okazja do pokrycia w najbardziej naturalny sposób zapotrzebowania organizmu na niezbędne mikroelementy i witaminy, które w czasie sezonu są najbardziej wartościowe. W teorii sezonowego odżywiania najważniejsze jest spożywanie warzyw i owoców w ich naturalnym […]